در امور مالی و مدیریت دارایی، یکی از مهمترین مسائل بررسی میزان خطر یا ریسک سرمایگذاری است. هر بار که جایی سرمایهگذاری میکنیم یا سهام و اوراق بهادار میخریم، خواه ناخواه خطری را پذیرفتهایم؛ خطر این که میزان سود یا بازگشت سرمایه به اندازهای که انتظار داریم نباشد یا به اصطلاح زیان کنیم. برای تصمیمگیری در چنین شرایطی، استفاده از مدل CAPM میتواند کمککننده باشد.
CAPM مخفف Capital Asset Pricing Model برابر مدل قیمتگذاری داراییهای سرمایهای است. این مدل توسط گروهی از اقتصاددانان به نام های جک ترینر، ویلیام شارپ، جان لینتر، ژان موسین و هری مارکویتز معرفی شد و به تدریج تکامل یافت. در سال 1990 شارپ، مارکویتز و مرتون میلر به طور مشترک جایزه نوبل را در رشته اقتصاد مالی به خاطر مطرح کردن این مدل دریافت کردند.
هدف فرمول CAPM این است که داراييها را بر اساس ريسکشان قيمتگذاري کنیم. با استفاده از CAPM بررسی میکنیم که آیا سودی که دریافت میکنیم با توجه به خطری که پذیرفتهایم ارزش سرمایهگذاری را دارد یا خیر؟!
دلیل محبوبیت این مدل در تحلیل های بنیادی و ریسک این است که این مدل در عین سادگی از بنیادی ترین مفاهیم اقتصادی همچون هزینه فرصت بهره مند است.درواقع شما میتوانید با استفاده از این روش هزینه فرصت سرمایگذاری در بازار سهام را با دیگر گزینه ها همچون اسناد خزانه،سپرده بانکی و اوراق قرضه دولتی مقایسه کنید و بهترین شیوه را بری سرمایگذاری انتخاب نمایید.همچنین با نگاهی به ضریب بتا بعنوان شاخص ریسک سیستماتیک میتوان انتظار داشت نوسانات رخ داده برای دیگر دارایی های موجود در بازار برای گزینه مورد نظر ما نیز اتفاق بیافتد،به بیانی دیگر با نگاه به سایر نمادها میتوان پیش بینی کرد برای سهام ما چه اتفاقی رخ خواهد داد لذا میتوان با یک پیش بینی مناسب جهت مدیریت ریسک و جلوگیری از زیان گام برداشت.
مدل CAPM با تمام سادگی خود شیوه ای بسیار مناسب و محبوب برای ارزیابی ریسک و بازده و تخمین ارزش ذاتی یک دارایی میباشد.استفاده از این شیوه گامی رو به جلو برای توسعه اندیشه اقتصادی در فعالان اقتصادی و مردم کشور میباشد که با توسعه آن میتوان به تخصیص بهتر منابع و سرمایه ها در کشور امیدوار بود.درواقع کسی که از این روش بهره میبرد،سطح تحلیل وی در حد برنده نوبل اقتصاد بوده پر واضح است نتیجه تحلیل یک سرمایگذار در این شیوه با شیوه های تکنیکال بسیار متفاوت خواهد بود.
دوستداران میتوانند با دانلود نرم افزار تحلیل بنیادی؛ در بخش "مدیریت ریسک" به شرکتهای منتخب و قیمتگذاری شده با این روش دسترسی داشته باشند.همچنین بزودی امکان آموزش تحلیل بنیادی در فروپاشی بازارهای مالی فراهم خواهد شد.
دانلود نرم افزار تحلیل بنیادی:
دیدگاه خود را بنویسید