برای تحلیل بنیادین بیت کوین باید عوامل اثرگذار بر عرضه و تقاضای آن را شناخت. پیش تر در اینجا درباره ارتباط بین قیمت انرژی بعنوان هزینه تولید و استخراج بیت کوین صحبت شده است. اما در این پست میخواهیم عوامل اثر گذار بر تقاضای بیت کوین را بررسی کنیم.
از دیدگاه اقتصاد دانان،مردم پول را به چند دلیل تقاضا میکنند:
1-تقاضای معاملاتی
2-تقاضای احتیاطی
3-تقاضای سفته بازی(نوسان گیری)
در مقاله ای با نام مبانی تحلیل بنیادی بیت کوین با نگاهی تاریخی؛ درباره تقاضای معاملاتی بیت کوین بحث شد و به این نتیجه رسیدیم که به دلیل اینکه فعالان اقتصادی هزینه های خود را با ریال میپردازند مجبورند محصول خود را به ریال بفروشند، در نتیجه هیچ رمز ارزی هنوز نتوانسته کارکرد معاملاتی پول را از خود نشان بدهد و به همین دلیل بیت کوین تقاضای معاملاتی ندارد.به قولی بیت کوین در بازار قیمت دارد اما قدرت خرید ندارد!
همچنین در مقاله یاد شده گفتیم پول از نظر تاریخی محصول کشاورزی و ریسک است. ریسک همان چیزی است که باعث میشود مردم و موسسات همیشه مقداری پول نقد نگهداری کنند؛خواه اسکناس خواه در حساب بانکی.
درواقع هرقدر عملکرد جامعه در پاسخگویی به پیش آمد ها ضعیف تر باشد و روح همکاری و انسانیت در یک جامعه ضعیف تر باشد تقاضای احتیاطی نیز بالاتر میرود و مردم مجبورند پول بیشتری نزد خود نگهداری کنند که دلیلی بر افزایش نرخ تورم خواهد بود.
در عین حال موسسات و تولیدکنندگان نیز مقدار بالاتری موجودی نقد در بانک ها نگه میدارند یا کالای بیشتری در انبارهای آنها و حتی خانه های مردم نگه داری میشود که با نام سرمایه در گردش شناخته میشود.این نیز روشی برای روبرو شدن با اتفاقات و پیش آمدها است که باعث افزایش قیمتها و تورم خواهد شد.
هنگامی که مردم گمان میکنند یک ریسک در جامعه فعال شده است تصمیم میگیرند با احتیاط بیشتری وارد بازار شوند و مقدار کمی از سرمایه خود را وارد معامله میکنند و به اصطلاح پول خود را در حساب های بورسی و ... پارک میکنند. مردم منتظر میمانند تا شرایط عادی شود و اقدام به ترید میکنند. البته که چنین رفتاری کاملا عاقلانه و زیرکانه است.
به هر روی افزایش ریسک و تنش باعث کاهش تقاضا میشود و قیمت رمز ارزها و سهام در بورس ریزش میکند. هرچقدر ریسک شدید تر باشد کاهش قیمت بیت کوین نیز شدید تر خواهد بود.
در مجموع رمز ارزها و از جمله بیت کوین دارای کارکرد پول نیستند اما همیشه افراد زرنگی هستند که میخواهند از نوسان قیمت سود ببرند و با این هدف اقدام به خرید و فروش و تقاضای پول میکنند(دریافت وام،فروش دارایی ها،ترید و ...) در نتیجه همیشه بخش بزرگی از تقاضا با هدف بهره برداری از نوسان میباشد که به تقاضای سفته بازی معروف است. در بیت کوین که قدرت خرید ندارد و تقاضای معاملاتی صفر است بزرگترین بخش تقاضا همین تقاضای سفته بازی است. درواقع هر قدر نوسان بازار بیشتر باشد افراد بیشتری را جذب خود میکند و در آینده تقاضای بیشتری برای بیت کوین شکل میگیرد که باعث میگردد قیمتها رو به بالا حرکت کنند. به همین دلیل است که همیشه پس از ریزش بازار یک رشد بزرگ اتفاق می افتد چه بازار بورس،چه رمز ارز و چه طلا و نفت!
نوسان های شدیدتر یعنی تقاضای سفته بازی(ترید) بالاتر و تقاضای بالاتر یعنی رشد قیمت!
چنین چرخه ای همیشه با ورود افراد غیرحرفه ای همراه است و این نوسان های شدید ، ریسک های بزرگ تری را به بازار تزریق میکند و باعث میشود قیمت ها به طور موقت کاهش یابد و زمینه برای رشد بعدی آماده شود.
همیشه به یاد داشته باشید پس از ریزش بازار، بهترین روش برای تخمین این است که فرض کنیم قیمتها با آرام شدن بازار به قیمت های قبل بر میگردد. لذا همیشه قیمت هدف و سود مورد انتظار را بر اساس پیک قیمت های تاریخی محاسبه و تنظیم کنید چرا که به قول معروف تاریخ تکرار میشود.
دیدگاه خود را بنویسید