چه  چیزی باعث ایجاد ریسک برای دارایی مالی می‌شود؟ معمولاً سرمایه‌گذاران به  عوامل گوناگونی همچون ریسک نوسان نرخ بهره و ریسک بازار اشاره می کنند.

ریسک نوسان نرخ بهره:

 ریسک  نوسان نرخ بهره ریسکی است که یک سرمایه‌گذار به هنگام خرید اوراق قرضه با  قبول بهره ثابت آن را می پذیرد .قیمت چنین اوراق قرضه ای در صورت افزایش  نرخ بهره در بازار کاهش می یابد و دارنده آن در صورت فروش اوراق قرضه خود  پیش از سررسید متحمل زیان می شود. قیمت اوراق بهادار رابطه معکوسی با نرخ  بهره دارد .

به  عبارت دیگر با افزایش نرخ بهره(بانکی و دولتی) قیمت اوراق بهادار کاهش و  هنگام کم شدن نرخ بهره،قیمت این اوراق افزایش می یابد. تاثیر ریسک نوسان  نرخ بهره بر روی اوراق قرضه خیلی بیشتر از سهام عادی شرکت های حاضر در بورس  میباشد و بیشتر مورد توجه دارندگان اوراق قرضه است. با تغییر نرخ بهره  قیمت اوراق قرضه در جهت معکوس تغییر می کند .

ریسک بازار:

ریسک  بازار عبارت است از تغییر در بازده که ناشی از نوسانات کلی بازار بورس  است. همه اوراق بهادار در معرض ریسک بازار قرار دارند اگرچه سهام عادی  بیشتر تحت تاثیر این نوع ریسک است.ریسک بازار که می تواند ناشی از عوامل  گوناگونی همچون رکود، جنگ، تغییرات ساختاری در اقتصاد و تغییر در ترجیحات  مشتریان باشد .

ریسک تورم:

این  نوع ریسک که تمامی اوراق بهادار را تحت تاثیر قرار میدهد عبارت است از  ریسک کاهش قدرت خرید مردم یا کاهش قدرت خرید وجوه سرمایه گذاری شده.این  گونه از ریسک با ریسک نرخ بهره در ارتباط میباشد،برای اینکه نرخ بهره  معمولا در اثر افزایش نرخ تورم افزایش میابد.علت این است که وام دهندگان به  منظور جبران زیان ناشی از کاهش قدرت خرید میکوشند نرخ بهره بالاتری دریافت  کنند.

ریسک تجاری:

ریسک  تجاری ریسک ناشی از انجام تجارت و کسب و کار در یک صنعت ویژه یا یک محیط  ویژه تجاری میگویند برای نمونه شرکت فولاد مبارکه اصفهان در صنعت ویژه خود  با مسائل منحصر به خود مواجه است یا شرکت ایران خودرو تحت تاثیر تغییرات  قیمتی در مواد اولیه در سطح جهان و یا واردات می باشد.ر

ریسک نقدشوندگی:

این  گونه از ریسک مرتبط با بازار ثانویه ای است که اوراق بهادار در آن معامله  می شوند.آن دسته از سرمایه‌گذاری هایی که خرید و فروش آن به آسانی صورت می  گیرد و هزینه مبادله آن بالا نباشد از نقد شوندگی بالایی برخوردار است.  هرچه عدم اطمینان در خصوص عامل زمان و ابهام قیمتی بالاتر باشد میزان ریسک  نقدشوندگی نیز افزایش خواهد یافت.برای نمونه نقدشوندگی اوراق خزانه دولتی  بسیار پایین یا در حد صفر است در حالی که ریسک نقدشوندگی یک دارایی مربوط  به بازارهای خارج از بورس بیشتر است مثلا ممکن است شما برای یافتن مشتری  برای مملک مسکونی خود و نقد کردن چک فروش آن مدت ها در انتظار بمانید در  حالی که ریسک نقد شوندگی سکه طلا با همین قیمت بسیار کمتر بوده و ظرف چند  ساعت میتوانید دارایی خود را به پول نقد تبدیل کنید.

ریسک نرخ ارز:

تمامی  سرمایه‌گذارانی که امروزه به صورت جهانی و بین المللی سرمایه‌گذاری  می‌کنند در تبدیل سود ناشی از تجارت جهانی و بین‌المللی به پول رایج کشور  خود با ریسک نرخ ارز روبرو هستند برای نمونه یک سرمایه‌گذار ایرانی که بیت  کوین را معامله می‌کند باید نهایتاً درآمد و سود ناشی از این معامله را به  ریال تبدیل کند، اگر نرخ ارز بر خلاف تصور این سرمایه‌گذار تغییر کند باعث  می‌شود بازده اصلی این سرمایه گذاری منفی باشد. روشن است که سرمایه‌گذاران  ایالات متحده که در خود آمریکا زندگی می‌کند با این نوع ریسک روبرو  نمیشوند.با رشد معاملات بین المللی این نوع از ریسک در میان سرمایه‌گذاران  افزایش یافته است و سرمایه‌گذاران مجبورند برای کسب سود به گزینه های  سرمایه گذاری بین المللی نیز دست بزنند که این خود باعث ایجاد ریسک نرخ ارز  می‌شود.می‌توان گفت ریسک نرخ ارز ریسک ناشی از تغییر در بازده فعالیت  اقتصادی در نتیجه نوسانات ارز های خارجی است.

ریسک کشور:

ریسک  کشور که به آن ریسک سیاسی نیز گفته می شود ریسک مهمی است که سرمایه گذاران  امروز با آن روبرو هستند.سرمایه‌گذارانی که در کشورهای دیگر سرمایه‌گذاری  می‌کنند باید به ثبات آن کشور از ابعاد سیاسی و اقتصادی توجه داشته باشند  کشورهایی که از ثبات سیاسی و اقتصادی بالایی برخوردارند اینگونه از ریسک در  آن کشورها پایین است.